Wednesday, October 26, 2011

Akkor ott ebédelünk?

- De jó lesz a sült malac, ami belül puha, majd ropogós a bőre. 40 kilóméter Lisszabontól, gyerünk.

Már nem először utaztunk 40-60 kilométert, hogy malacot vagy tintahalat együtt ott, ahol azt "kell". A portugálok mind tudják, hogy igazi sült malacot Mealhada-ban vagy például Negraisban kell enni, tintahalat Setubalban, a pastel de nata pedig Belemben a legjobb, amit pastel de Belemnek hívnak. A régióknak megvannak a híres süteményeik és ételei stb. ami ott a legjobb :)
Persze Mo-on nem megyünk a hortobágyra palacsintáért, vagy Székelyföldre székelykáposztáért általában.
Itt az étkezés úgy látom sokkal központibb szerepet tölt be. Az utcák tele vannak kávézókkal és törzsvendégekkel, akik naponta ott isszák meg a kávéjukat és kísérik valami édes dologgal. Jön az ebéd, sok kockás terítős kis étterem vár, hogy ott együk meg az ebédünk, majd vacsora és erre is ugye meleg étel dukál.
Tehát múlt hétvégén Negraisban jártunk és isteni malacot ettünk, megérte a kilómétereket.

Ha pedig már gasztronómia: két hete a Bairro Altoban (szórakozó negyed) a nemzeti borokat támogató rendezvény keretiben több bár finom, minőségi borokat kínált 1,5 euró egységáron.

No comments: